Predstavnici Udruženja učestvovali na prvom Kongresu ASOCIJACIJE SPORT ZA SVE SRBIJE

U Banji Koviljači je od 23. do 25. oktobra 2020. godine održan prvi Kongres sporta za sve, u organizaciji Asocijacije Sport za sve Srbije na kojem su predstavnici našeg Udruženja, Ivana Jović, predsednica, Mane Mirković, potpredsednik i sportski stručnja i Marko Adamović, generalni sekrtar i sportski stručnjak učestvovali i dali doprinos na Kongresu.

Tokom svečanog otvaranja Kongresa, predsednik Asocijacije Branko Vujović je najavio početak novog desetogodišnjeg programa Asocijacije Sport za sve Srbije – Misije AKTIVNA SRBIJA 2030 „Za bolju Srbiju kroz sport za sve“, u okviru koje je definisano i 12 ključnih tema: “fizička aktivnost za svakoga; zdravlje; mir, razvoj i partnerstvo; upravljanje, liderstvo i integritet; obrazovanje; kvalitet života; ravnopravnost polova; društvena odgovornost i socijalna inkluzija; kulturno nasleđe, različitosti I promocija; očuvanje životne sredine; aktivni gradovi; infrastruktura, inovacije i ekonomski uticaj.

Prvi Kongres sporta za sve, otvoren je temom Sport za sve kao prioritetu okviru koje su predsednik Branko Vujović i stručni saradnik za međuregionalnu saradnju i projekte Marina Vukotić, predstavili sistem funkcionisanja i programske aktivnosti Asocijacije Sport za sve Srbije. Nakon toga, moderator Kongresa prof. dr Dušan Mitić je najavio edukativni program kroz šest paralelnih sesija sa temama, koje su predvodili stručnjaci iz svojih oblasti: Fizička aktivnost za zdrav život, Sport u firmama, Normativno uređenje u sportu za sve, Povezivanje, razvoj i inovacije u sportu za sve, Aktivan grad – primeri dobre prakse i Menadžment u sportu za sve,

Program Kongresa pratili su predstavnici sportskih organizacija iz sistema redovnog i pridruženog članstva Asocijacije Sport za sve Srbije kao i sportski stručnjaci koji koriste dozvole za rad u sportu za sve i kojima se pružila mogućnost da ostvare sate neophodne godišnje edukacije u oblasti sportske rekreacije (rekreativni sport, sport za sve, masovni sport).

Nakon realizacije programa, Asocijacija Sport za sve Srbije će definisati zaključke i preporuke koji će u narednom periodu unaprediti sistem funkcionisanja, povećati programske kapacitete i staviti ih u funkciju, kako bi bili dostupni svim građanima Republike Srbije.