Predstavnici udruženja na 10. jubilarnom Međunarodnom Sajmu sporta

Na beogradskom letovalištu Ada Ciganlija, u periodu od 24-26. septembra 2021. godine, održan je jubilarni 10. Međunarodni Sajam sporta, u organizaciji Sportskog saveza Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Otvoreni sportski tereni, pod motom „Budi i ti šampion!“ po raspoređenim štandovima prezentovali su svoje programe nacionalni granski sportski savezi, sportski savezi zaduženi za obasti i teritorijalni sportski savezi.

Prilikom zvaničnog otvaranja ovogodišnjeg sajma mnogobrojnim prisutnim ljubiteljima sporta, sportskim radnicima i sportistima obratili su se Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije,  Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek obratio se prisutnima uz čestitke svim osvajačima medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju i istakao da “Deca treba da upoznaju sportove koji su predstavljeni na sajmu i da se sistemski uključe, a Sportski savez Srbije će se truditi da se saradnja sa teritorijalnim i granskim sportskim savezima u Republici Srbiji podigne na viši nivo”.

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić u svom obraćanju je izneo da je cilj ove manifestacije promocija sportskih vrednosti i rezultata, ali i da kroz igru i edukaciju motivišemo sve, a pre svega najmlađe da se bave sportom i postanu deo najuspešnije sportske porodice u regionu. “U periodu koji je iza nas sa ponosom možemo reći da smo još jednom dokazali da smo sportska nacija, da je Srbija zemlja sporta i velikih šampiona. Svima koji posete Sajam, a pogotovo našim najmlađima, želim da uživaju i iskoriste priliku da se oprobaju u što većem broju sportova. Nikad nije kasno da zavolite sport, zato budite šampioni, izađite na teren sa svojim drugarima, to je uvek najbolji izbor koji možete doneti“, poručio je ministar najmlađim posetiocima i time zvanično otvorio 10. Međunarodni Sajam sporta.

Predsednica i potpredsednik Udruženja sportske rekreacije radnika pokrajinskih organa uprave, Ivana Jović i Mane Mirković, posetili su Sajam sporta i obišli štandove raznih sportskih saveza, kao i štand Asocijacije Sport za sve Srbije čiji su dugogodišnji članovi i učesnici brojnih manifestacija. Predstavnici Asocijacije promovisali su na svom štandu programske aktivnosti u oblasti sportske rekreacije i sporta u firmama na nacionalnom i međunarodnom nivou i aktivnosti članica koje deluju u okviru sistema sporta za sve. Štand Asocijacije privukao je veliku pažnju posetilaca, među kojima je bilo predstavnika teritorijalnih sportskih saveza, sportskih funkcionera i stručnjaka, saradnika i najmlađih aktivista, a zainteresovani su mogli da se informišu o aktuelnim događajima, kao i da se oprobaju u nekim sportsko-rekreativnim aktivnostima (Baggo, pikado i dr.). Asocijacija je na štandu prezentovala EU projekte, u okviru Erasmus+sport programa, na kojima je partner: Europe in Action kojim koordinira Međunarodna Asocijacija Sport za sve – TAFISA; European Mile koji realizuje zajedno sa svojim članicama, u saradnji sa Međunarodnom Asocijacijom za sport i kulturu – ISCA; inkluzivni projekat Sitting darts kojim koordinira Turska federacija za boćanje, kuglanje i pikado i EriceiraWSR+10 događaj koji predvodi klub Ericieira Surf Club iz Portugala za edukaciju i promociju surfovanja među mladima.

Kroz aktivnosti Saveza sport za sve Vojvodine promovisana je 13. Sportska Olimpijada radnika Vojvodine i Opština Ada koja će 2023. godine biti domaćin manifestacije koja okuplja veliki broj radno aktivnog stanovništva u organizovanu i kontinuiranu fizičku aktivnost radi poboljšanja i očuvanja zdravlja, radne sposobnosti i produktivnosti na radu.

Posebno interesovanje privukla je informacija da će se predstojeći 29. Otvoreni Ski festival sporta za sve održati u periodu od 23-27. marta 2022. godine na Kopaoniku. Predstavljen je program Ski festa koji je dobra prilika da zainteresovani učesnici kroz takmičarski deo programa sumiraju svoje rezultate tokom skijaške sezone, ali i da svi oni koji uzmu učešće u okviru mnogobrojnih rekreativnih programa podignu nivo svojih psiho-fizičkih sposobnosti i time unaprede svoje zdravlje.

Organizatoru sajma svojim prisustvom pružili su podršku i Olimpijski i Paraolimpijski komitet Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu, Republički i Pokrajinski Zavod za sport i medicinu sporta, Antidoping agencija Republike Srbije, predstavnici međunarodnih organizacija, ambasada i drugi.